Nederlandse Houtpellets Rechtstreeks van de fabriek
Energy Pellets, powered by Labee Group Moerdijk

Houtpellets versus gas: Een vergelijking van verwarmingsopties

Houtpellets en gas zijn twee veelgebruikte verwarmingsopties die elk hun eigen kenmerken en voordelen hebben. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van houtpellets en gas bespreken, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor uw verwarmingssysteem.

Houtpellets zijn kleine korrels die worden gemaakt van schors, zaagsel en droog resthout afkomstig van zagerijen. Ze zijn milieuvriendelijker en energie-efficiënter dan houtblokken en worden vaak gebruikt in pelletkachels of biomassaketels. Pellets hebben een hoog rendement en bestaan meestal uit fijn zaagsel zonder bindmiddelen. Een pelletkachel kan een rendement van wel 90 procent bereiken, terwijl een klassieke houtkachel slechts 40 tot 50 procent rendement haalt. Het gebruik van kwalitatieve pellets met een keurmerk zoals het EN+A1-label zorgt voor een efficiënte verbranding en minder fijnstof productie. Maar ook goedkope pellets branden schoon en efficiënt.

Gas is een andere populaire verwarmingsoptie die vaak wordt gebruikt in Nederland. Gasverwarmingssystemen bieden snel warm water en zijn over het algemeen efficiënt. Ze kunnen echter minder milieuvriendelijk zijn en aanzienlijke broeikasgasemissies veroorzaken.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Houtpellets zijn milieuvriendelijker en energie-efficiënter dan houtblokken.

 • Pelletkachels hebben een hoog rendement, terwijl klassieke houtkachels minder efficiënt zijn.

 • Gas is gemakkelijk verkrijgbaar en biedt snel warm water.

 • Houtpellets zijn een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen.

 • Gasverwarmingssystemen kunnen aanzienlijke broeikasgasemissies veroorzaken.

Kosten van houtpellets versus gas

Houtpellets zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook goedkoper dan gas. Gemiddeld kost een gigajoule (GJ) aan houtpellets tussen de 9 en 15 euro. In vergelijking, kan gas oplopen tot 24 tot 40 euro per GJ. Een zak houtpellets van 15 kilo kost bij ons circa € 4,85 – € 5,75. Het verbruik van een pelletkachel hangt af van het vermogen en de duur van het gebruik, maar een gemiddelde pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 en 2 kilo pellets per uur. Een gezin van vier personen gebruikt tijdens de wintermaanden ongeveer 2000 kilo pellets. Hierdoor is de verwarming met een houtpelletkachel goedkoper dan gas.

Kostenvergelijking tussen houtpellets en gas

Let op: De hiernaast genoemde prijzen zijn gemiddelden en kunnen variëren. Het is altijd raadzaam om de actuele prijzen te controleren en te vergelijken voordat u een beslissing neemt.
HoutpelletsGas
Kosten per GJ
Tussen 9 en 15 euro
Tussen 24 en 40 euro
Kosten per zak (15 kilo)
€ 4,85 – € 5,75
N/A
Verbruik per uur (gemiddelde pelletkachel)
Tussen 0,6 en 2 kilo
N/A
Verbruik per winter (gezin van vier)
Ongeveer 2000 kilo
N/A

Milieuvriendelijkheid van houtpellets versus gas

Houtpellets zijn een duurzame energiebron die gemaakt wordt van houtafvalproducten. Dit maakt ze een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen. In vergelijking met gasverwarmingssystemen hebben houtpellets diverse voordelen op het gebied van milieuvriendelijkheid.
Om te beginnen verbranden houtpelletkachels de brandstof efficiënt en produceren ze weinig as. Dit betekent dat ze minder energie verspillen en meer warmte produceren dan traditionele houtkachels. Daarnaast zijn houtpellets een hernieuwbare energiebron, omdat ze gemaakt worden van houtafval. Dit draagt bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van de CO2-uitstoot.
Aan de andere kant kunnen gasverwarmingssystemen aanzienlijke broeikasgasemissies veroorzaken. Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij, wat bijdraagt aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Daarom kunnen houtpelletkachels als een duurzamer alternatief worden beschouwd voor het verwarmen van een huis.

Efficiëntie en duurzaamheid

Bij het vergelijken van de efficiëntie van houtpellets en gas is het belangrijk om op te merken dat pelletkachels een hoog rendement kunnen behalen. Kwalitatieve pellets hebben een hoog rendement en kunnen een rendement van meer dan 90 procent behalen.

Daarentegen haalt een klassieke houtkachel slechts 40 tot 50 procent rendement. Dit betekent dat pelletkachels de energie-efficiëntie verbeteren en minder brandstof verspillen.

Daarnaast zijn houtpellets een duurzame energiebron omdat ze gemaakt worden van houtafvalproducten. Door het gebruik van houtafval wordt voorkomen dat dit materiaal op de stortplaats belandt en potentieel schadelijke emissies produceert. Het gebruik van houtpellets draagt dus bij aan het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie.

AspectHoutpelletsGas
Efficiëntie
Hoog – kan een rendement van meer dan 90 procent behalen

Lager – klassieke houtkachels halen slechts 40 tot 50 procent rendement

Duurzaamheid
Hernieuwbare energiebron, gemaakt van houtafvalproducten
Fossiele brandstof met CO2-uitstoot
Milieueffect
Minder schadelijke emissies en kleine hoeveelheid as
Aanzienlijke broeikasgasemissies

Milieuvriendelijke verwarmingskeuze

Alles bij elkaar genomen is het duidelijk dat houtpellets een milieuvriendelijkere verwarmingskeuze zijn in vergelijking met gas. Ze hebben een hogere efficiëntie, zijn gemaakt van houtafval en verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Door te kiezen voor een houtpelletkachel kan men dus bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het behoud van het milieu.

Installatie van houtpelletkachels

Ga bij een pelletkachel kopen niet over één nacht ijs: Hou rekening met een paar zaken bij de installatie van een kachel. Ten eerste moet je beslissen welk vermogen je nodig hebt voor de te verwarmen ruimte. Het vermogen van een pelletkachel hangt af van de grootte van de ruimte. Een handige richtlijn is dat een ruimte van 20 kubieke meter ongeveer 1 kW verwarmingsvermogen nodig heeft.

 
Een ontluchtingssysteem is essentieel

Daarnaast vereist de installatie van een pelletkachel een schoorsteen of een ontluchtingssysteem. Dit is nodig om de rook en gassen veilig af te voeren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de schoorsteen of het ontluchtingssysteem aan de juiste veiligheidsvoorschriften voldoet.

 
Kosten

Qua kosten moet je rekening houden met de prijs van de pelletkachel zelf, evenals de installatiekosten. De kosten van een houtpelletkachel variëren afhankelijk van het model en kunnen variëren van 700 euro voor een instapmodel tot 8000 euro voor een geavanceerd model. De installatiekosten liggen meestal tussen de 250 en 500 euro, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

 

Voordelen van een pelletkachel

 • Energie-efficiënt

 • Milieuvriendelijk
 • Kosteneffectief

Nadelen van een pelletkachel

 • Vereist regelmatig onderhoud
 • Vraagt om opslagruimte voor pellets
 • Produced meer fijnstof dan gasverwarmingssystemen

Al met al kan de installatie van een houtpelletkachel een goede keuze zijn voor wie op zoek is naar een energie-efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsoptie. Met de juiste installatie en onderhoud kan een pelletkachel zorgen voor aangename warmte in huis, terwijl de kosten laag blijven. En die goedkope pellets kunt u natuurlijk bij ons kopen.

Koop nu uw voorraad houtpellets

Aantal zakken:
66
Prijs per pallet:
Aantal zakken:
66
Prijs per pallet:
Aantal zakken:
48
Prijs per pallet:
Aantal zakken:
66
Prijs per pallet:
FAQ
Wat zijn houtpellets?
Houtpellets zijn kleine korrels die geperst worden uit schors, zaagsel en droog resthout afkomstig van zagerijen.
Zijn houtpellets milieuvriendelijker dan houtblokken?
Ja, houtpellets zijn milieuvriendelijker en energie-efficiënter dan houtblokken.
Wat zijn de kenmerken van kwalitatieve pellets?
Kwalitatieve pellets bestaan uit fijn zaagsel zonder bindmiddelen en hebben een hoog rendement.
Wat is het rendement van een pelletkachel tegenover een klassieke houtkachel?
Het rendement van een pelletkachel kan zelfs de 90 procent overschrijden, terwijl een klassieke houtkachel slechts 40 tot 50 procent rendement behaalt.
Hoe herken ik kwalitatieve pellets?
Kwalitatieve pellets herken je aan het DINplus keurmerk, Better Biomass NTA8080 of EN+ A1-label, wat staat voor hoge kwaliteit en lokaal geproduceerde pellets.
Zijn goedkopere pellets minder efficiënt?
Goedkopere pellets kunnen minder efficiënt zijn en meer fijnstof produceren.
Wat is de gemiddelde prijs van houtpellets per gigajoule?
Houtpellets kosten gemiddeld tussen de 9 en 15 euro per gigajoule (GJ).
Hoeveel kost een zak pellets van 15 kilo gemiddeld?
Een zak pellets van 15 kilo kost gemiddeld € 6,20 – 7,60.
Hoeveel pellets verbruikt een gemiddelde pelletkachel per uur?

Een gemiddelde pelletkachel verbruikt tussen 0,6 en 2 kilo pellets per uur, afhankelijk van het vermogen en de duur van het gebruik.

Hoeveel pellets verbruikt een gezin van vier personen tijdens de winter?
Een gezin van vier personen verbruikt tijdens de winter ongeveer 2000 kilo pellets.
Wat is het voordeel van houtpellets ten opzichte van fossiele brandstoffen?
Houtpellets zijn gemaakt van houtafvalproducten en vormen een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen.
Wat zijn de kosten van een houtpelletkachel?
Een houtpelletkachel kan gekocht worden voor een prijs vanaf 700 euro voor een instapmodel tot 8000 euro voor een geavanceerd model.
Zijn houtpelletkachels kosteneffectief?
Ja, houtpelletkachels kunnen aanzienlijke besparingen opleveren ten opzichte van gasverwarmingssystemen.
Wat zijn de voor- en nadelen van houtpelletkachels?
Houtpelletkachels hebben voordelen zoals kosteneffectiviteit en energie-efficiëntie, maar ze kunnen ook nadelen hebben zoals hoger fijnstofgehalte en regelmatig onderhoud.
Wat zijn de verschillen tussen houtpellets en gas als verwarmingsopties?
Houtpellets zijn milieuvriendelijker en kunnen aanzienlijke besparingen opleveren ten opzichte van gasverwarmingssystemen, maar ze hebben ook enkele nadelen.

EnergyPellets Trading BV

Apolloweg 4
Havennummer M189A
4782 SB Moerdijk, Nederland

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
©2024 EnergyPellets.nl