Nederlandse Houtpellets Rechtstreeks van de fabriek
Energy Pellets, powered by Labee Group Moerdijk

De beste stooktips voor houtpellets

Pelletkachels werken op dezelfde techniek en het stoken ervan is eenvoudig. Een pelletkachel heeft een reservoir, brandkamer en bedieningspaneel. Het reservoir moet regelmatig bijgevuld worden, terwijl de brandkamer in de gaten gehouden moet worden om ervoor te zorgen dat het goed brandt zonder oververhit te raken. De techniek in de pelletkachel zorgt voor het transport van de houtpellets naar de brandkamer, het toevoegen van zuurstof voor een optimale verbranding en de verspreiding van de warmte in de ruimte.

Belangrijkste punten

Het stoken kan geprogrammeerd worden, waardoor het gemakkelijk is om de pelletkachel in te stellen op specifieke tijden en temperaturen. Houtpellets zijn de specifieke brandstof voor pelletkachels.

 • Volledige verbranding bereiken is essentieel voor optimale warmte;

 • Houtpellets zijn de aangewezen brandstof voor pelletkachels;

 • Zorg ervoor dat de pellets volledig droog zijn om onvolledige verbranding te voorkomen;

 • Onderhoud en juiste instellingen van de kachel of haard zijn belangrijk voor optimale prestaties.

Het technische gedeelte van een pelletkachel

De techniek achter een pelletkachel zorgt ervoor dat het stoken efficiënt en milieuvriendelijk is. In tegenstelling tot een houtkachel of open haard, waarbij er vaak sprake is van onvolledige verbranding en de uitstoot van schadelijke stoffen, biedt een pelletkachel een meer geavanceerd systeem.

Een belangrijk onderdeel van een pelletkachel is de schroef die de houtpellets vanuit het reservoir naar de brandkamer transporteert. Deze schroef zorgt voor een constante aanvoer van brandstof, waardoor een voortdurende en gelijkmatige verbranding mogelijk is.

Gemakkelijk in gebruik

Vergeleken met een traditionele houtkachel of open haard, waarbij de warmte voornamelijk omhoog trekt en verloren gaat, zorgt een pelletkachel voor een efficiënte verspreiding van warmte in de ruimte.

Daarnaast zijn er ook ventilatoren aanwezig in een pelletkachel. Deze ventilatoren zorgen niet alleen voor voldoende zuurstoftoevoer, wat essentieel is voor een optimale verbranding, maar ook voor de verspreiding van de warme lucht in de ruimte. Dit zorgt voor een gelijkmatigere verwarming van de omgeving en voorkomt dat er warmtestromen verloren gaan.

Efficiënter en milieuvriendelijker
Kortom, het technische gedeelte van een pelletkachel zorgt ervoor dat stoken met houtpellets efficiënter en milieuvriendelijker is dan het gebruik van een traditionele houtkachel of open haard. Met de juiste werking van de schroef, ventilatoren en brandkamer kan een pelletkachel een optimale verbranding creëren en zorgen voor een gelijkmatige en efficiënte verspreiding van warmte in de ruimte.
KenmerkVoordelen
Efficiënte verbranding
Volledige verbranding zonder restafval
Milieuvriendelijk
Minimale uitstoot van schadelijke stoffen
Eenvoudig te bedienen
Programmeerbaar voor specifieke tijden en temperaturen
Optimale warmteverspreiding
Ventilatoren zorgen voor gelijkmatige verspreiding

Voordelen van het Stoken met Houtpellets

Houtkachels en open haarden zijn populaire verwarmingsbronnen, maar het stoken ervan kan behoorlijk prijzig zijn. Het gebruik van houtpellets als brandstof in een pelletkachel biedt echter vele voordelen. Laten we eens kijken naar waarom het stoken met houtpellets een slimme keuze is.

Hoge efficiëntie en kosteneffectief

Houtpellets hebben een hoog rendement en een hoge stookwaarde, waardoor ze efficiënter zijn dan traditionele houtkachels of open haarden. Dit betekent dat je met dezelfde hoeveelheid houtpellets meer warmte kunt genereren dan met een vergelijkbare hoeveelheid hout. Bovendien zijn houtpellets vaak goedkoper dan andere brandstoffen, zoals gas. Door over te schakelen op het stoken van een houtkachel met houtpellets, kun je dus besparen op je energiekosten.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Houtpellets worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals zaagsel en houtafval, waardoor ze een duurzame keuze zijn. Het gebruik van houtpellets als brandstof resulteert ook in minder CO2-uitstoot in vergelijking met het stoken van een houtkachel met traditioneel hout. Daarnaast hebben houtpellets een laag vochtgehalte, wat zorgt voor een schonere verbranding zonder zwarte rook. Door te kiezen voor het stoken met houtpellets draag je dus bij aan een beter milieu.

Gemakkelijk en gebruiksvriendelijk

Houtpellets zijn compact en altijd klaar voor gebruik, waardoor het stoken met houtpellets snel en gemakkelijk is. Je hoeft geen hout te hakken of te drogen, zoals bij het stoken van een houtkachel met traditioneel hout. Daarnaast kunnen pelletkachels geprogrammeerd worden, zodat je de temperatuur en tijdsinstellingen kunt aanpassen aan jouw wensen. Het stoken met houtpellets biedt dus gemak en gebruiksgemak.

Duurzame warmte met houtpellets

Houtpellets zijn een duurzame bron van warmte die bijdragen aan een milieuvriendelijke verwarming van uw huis. Deze kleine cilindrische pellets zijn gemaakt van samengeperst houtafval en hebben een hoog rendement en stookwaarde. Ze bieden tal van voordelen, zoals een efficiënte verbranding, lagere kosten en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Bovendien zorgen houtpellets voor warme lucht die gelijkmatig wordt verspreid in uw kachel of open haard, waardoor een comfortabele en duurzame warmtebron ontstaat.

 
Certificering is van groot belang

Een belangrijk aspect van houtpellets is de kwaliteit ervan. Een certificering zoals ENplus A1 garandeert dat de pellets voldoen aan de hoogste normen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het gebruik van gecertificeerde houtpellets zorgt voor een optimale verbranding met minimale restas en uitstoot.

 
Productie wijze

Naast de certificering is de manier waarop de houtpellets worden geproduceerd ook van belang. Ovengedroogd haardhout zorgt ervoor dat de pellets een laag vochtgehalte hebben, wat de efficiëntie en de verbranding ten goede komt. Het gebruik van houtpellets die verpakt zijn in zakken maakt het gemakkelijk om de pellets op te slaan en te doseren, waardoor het stoken met houtpellets nog handiger wordt.

 
Geniet van duurzaamheid
Met houtpellets kunt u genieten van duurzame warmte en een efficiënte verwarming van uw huis. Ze bieden niet alleen milieuvoordelen, maar zorgen ook voor een comfortabele en kosteneffectieve oplossing voor het verwarmen van uw woning. Overweeg het gebruik van houtpellets als een duurzame verwarmingsbron en geniet van de vele voordelen die ze te bieden hebben.
 

Vergelijking van verschillende soorten houtbrandstoffen

Brandstof
 • Houtpellets
 • Ovengedroogd hout
 • Onbehandeld hout
Rendement
 • Hoog
 • Gemiddeld
 • Laag
Stookwaarde
 • Hoog
 • Gemiddeld
 • Laag
Uitstoot
 • Minimaal
 • Gemiddeld
 • Hoog
Kosten
 • Laag
 • Gemiddeld
 • Laag

Stooktips voor Houtpellets

Om optimaal te genieten van een vuurtje en veilig te stoken met houtpellets, zijn er enkele nuttige tips die we kunnen volgen. Het begint allemaal met het kopen van houtpellets van goede kwaliteit. Kies bij voorkeur voor gecertificeerde houtpellets zoals ENplus A1 om ervoor te zorgen dat je de beste brandstof gebruikt voor je pelletkachel. Door te kiezen voor hoogwaardige houtpellets, ben je verzekerd van een optimale verbranding en een schonere lucht in je huis.

Hou rekening met kwaliteit

Naast het kopen van de juiste houtpellets is het ook belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit en vochtigheidsgraad van het hout dat je gebruikt. Zorg ervoor dat het hout goed droog is en een vochtigheidsgraad heeft van minder dan 20%. Dit bevordert een volledige verbranding en voorkomt de vorming van schadelijke stoffen.

Veiligheid is ook een belangrijk aspect bij het stoken met houtpellets. Zorg ervoor dat je altijd de gebruiksinstructies volgt en de pelletkachel veilig plaatst. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de kachel en houd brandbare materialen op een veilige afstand. Door veilig te stoken voorkom je niet alleen brandgevaar, maar ook de vorming van schadelijke rook.

Belangrijke stooktips voor houtpellets

 • Koop houtpellets van goede kwaliteit, bij voorkeur met certificering zoals ENplus A1.

 • Gebruik alleen goed gedroogd hout met een vochtigheidsgraad van minder dan 20%.
 • Plaats de pelletkachel op een veilige en goed geventileerde locatie.
 • Houd brandbare materialen op een veilige afstand van de kachel.
 • Volg altijd de gebruiksinstructies van de pelletkachel op.
Met deze stooktips in gedachten kun je optimaal genieten van een vuurtje met houtpellets. Niet alleen zul je de voordelen van een efficiënte verbranding ervaren, maar je stookt ook op een veilige en verantwoorde manier.

Onderhoud en Installatie van een Pelletkachel

Om een pelletkachel optimaal te laten functioneren en een lange levensduur te garanderen, is regelmatig onderhoud essentieel. Hierdoor behoudt de kachel zijn efficiency en blijft de verbranding schoon en efficiënt. Het onderhoud van een pelletkachel omvat verschillende aspecten, zoals het reinigen van de brandkamer en het asvat, het controleren van de afdichtingen en ventilatoren, en het tijdig vervangen van onderdelen indien nodig.
 
Reinig de brandkamer
Het reinigen van de brandkamer is een belangrijk onderdeel van het onderhoudsproces. Verwijder regelmatig de asresten uit de brandkamer en zorg ervoor dat er geen ophoping van vuil plaatsvindt. Daarnaast is het belangrijk om het asvat op tijd te legen om verstoppingen te voorkomen. Controleer ook regelmatig de afdichtingen van de pelletkachel om ervoor te zorgen dat er geen warmte verloren gaat tijdens het stoken.
 
Controleer de ventilatoren
Naast het reinigen van de pelletkachel is het ook belangrijk om de ventilatoren te controleren. Zorg ervoor dat de ventilatoren vrij zijn van stof en vuil, zodat ze optimaal kunnen functioneren. Indien nodig kunnen de ventilatoren gereinigd worden met een zachte borstel of stofzuiger. Ten slotte is het van belang om onderdelen van de pelletkachel op tijd te vervangen. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat u gebruikmaakt van originele onderdelen om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.
 

Koop nu uw voorraad houtpellets

Aantal zakken:
66
Prijs per pallet:
Aantal zakken:
66
Prijs per pallet:
Aantal zakken:
48
Prijs per pallet:
Aantal zakken:
66
Prijs per pallet:
FAQ
Wat is een pelletkachel en hoe werkt het?
Een pelletkachel is een verwarmingstoestel dat werkt op houtpellets. Het heeft een reservoir, brandkamer en bedieningspaneel. De houtpellets worden via een schroef naar de brandkamer getransporteerd, waar ze efficiënt verbranden en warmte verspreiden in de ruimte.
Welke voordelen heeft het stoken met houtpellets?
Het stoken met houtpellets is CO2-neutraal, efficiënt en heeft een hoge stookwaarde. Het is vaak goedkoper dan stoken met gas en zorgt voor een optimale verbranding met weinig as en minimale uitstoot van schadelijke stoffen.
Hoe zorg ik voor een optimale verbranding met houtpellets?
Zorg ervoor dat u houtpellets van goede kwaliteit koopt en let op de vochtigheidsgraad van het hout. Zorg ook voor goede luchtcirculatie en plaatsing van de pelletkachel of open haard. Volg altijd de gebruiksinstructies en stook veilig om brandgevaar en schadelijke rook te voorkomen.
Hoe onderhoud ik een pelletkachel?
Om een optimale werking te behouden, is regelmatig onderhoud aan de pelletkachel nodig. Reinig regelmatig het asvat en de brandkamer, controleer de afdichtingen en ventilatoren en vervang onderdelen indien nodig. Zorg ook voor een goede afvoer van rook en een veilige plaatsing.
Moet ik een erkende installateur inschakelen voor het installeren van een pelletkachel?
Het is aan te raden om een erkende installateur in te schakelen voor het installatieproces van een pelletkachel. Zij hebben de kennis en ervaring om de kachel veilig en correct te installeren, inclusief het zorgen voor een goede afvoer van rook.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van houtpellets?
Houtpellets zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en hebben een hoog rendement en stookwaarde. Ze zorgen voor warme lucht die efficiënt wordt verspreid, waardoor een kachel of open haard een duurzame verwarmingsbron wordt. 

EnergyPellets Trading BV

Apolloweg 4
Havennummer M189A
4782 SB Moerdijk, Nederland

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
©2024 EnergyPellets.nl