Nederlandse Houtpellets Rechtstreeks van de fabriek
Energy Pellets, powered by Labee Group Moerdijk

Wat zijn pellets?

Pellets zijn kleine, compacte korrels gemaakt van samengeperst houtafval, zoals zaagsel, houtsnippers en restjes hout. Ze worden vaak gebruikt als brandstof voor pelletkachels, een type verwarmingstoestel dat specifiek is ontworpen om deze pellets te verbranden. Pelletkachels zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden als alternatief voor traditionele verwarming.

Pellets branden zeer efficiënt en een groot deel van de energie in de pellets wordt omgezet in warmte voor uw huis. Dit is aanzienlijk hoger dan de efficiëntie van traditionele houtkachels of open haarden.

Pellet kachels

Pelletkachels zijn relatief eenvoudig in gebruik. Ze hebben een ingebouwde opslag. U doet een zak houtpellets in de opslag en een automatisch voedingssysteem transporteert de pellets naar de verbrandingskamer. Dit betekent dat u de kachel niet constant in de gaten hoeft te houden en houtblokken hoeft toe te voegen.

De automatische voeding en de mogelijkheid om de brandstofaanvoer te regelen, zorgen voor een gelijkmatige warmteafgifte. Dit resulteert in een behaaglijk verwarmde ruimte en meer comfort in huis.

Pellets worden gemaakt van afvalhout en zijn daarmee een duurzame energiebron. Bovendien is de CO2-uitstoot bij de verbranding van pellets laag, vooral in vergelijking met fossiele brandstoffen.

Aanschaf en installatie

De aanschafprijs van een pelletkachel en de installatiekosten kunnen hoog zijn. Hoewel je op de lange termijn geld kunt besparen door de hoge efficiëntie, is de initiële investering een belangrijke overweging.

Pelletkachels vereisen regelmatig onderhoud. De aslade moet regelmatig worden geleegd, en de brander, ventilatoren en andere componenten moeten schoongehouden worden om optimale prestaties te garanderen.

De meeste pelletkachels hebben elektriciteit nodig om de ventilatoren, de voeder en de ontsteking te laten werken. Dit betekent dat bij een stroomuitval de kachel niet zal werken.

Productie van Pellets

Houtpellets worden geproduceerd door afvalhout, zaagsel en houtresten uit timmerfabrieken en zagerijen samen te persen. Het proces begint met het verzamelen van het ruwe materiaal, dat vervolgens wordt vermalen tot een fijne poeder. Dit poeder wordt vervolgens door een persmachine geleid, die onder hoge druk en temperatuur de pellets vormt. Tijdens dit proces worden de natuurlijke lignines in het hout vrijgegeven, die als natuurlijke lijm fungeren om de pellets bij elkaar te houden. De pellets worden vervolgens gekoeld en verpakt voor transport en verkoop.

Milieu-impact

Het gebruik van houtpellets als brandstof heeft een aantal milieuvoordelen. Ten eerste zijn pellets een vorm van biomassa, wat betekent dat ze gemaakt zijn van hernieuwbare bronnen. Bovendien zorgt de hoge efficiëntie van pelletkachels ervoor dat er minder brandstof nodig is om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren, wat leidt tot een verminderde impact op het milieu.

 
CO2 impact

De CO2-uitstoot pellets branden is ook relatief laag. Hoewel er CO2 vrijkomt, wordt deze uitstoot gecompenseerd door de CO2 die door de bomen wordt opgenomen tijdens hun groei. Hierdoor is de netto CO2-uitstoot van pellets veel lager dan die van fossiele brandstoffen. Daarnaast produceren pellets bij verbranding minder schadelijke stoffen zoals zwavel en zware metalen in vergelijking met andere brandstoffen.

 
Veel voordelen, weinig nadelen

Het verwarmen van je huis met een pelletkachel en houtpellets biedt een efficiënte en milieuvriendelijke optie. De hoge kwaliteit, het gebruiksgemak en de consistente warmteafgifte zijn belangrijke voordelen, terwijl de hoge initiële kosten, het benodigde onderhoud en de afhankelijkheid van elektriciteit mogelijke nadelen zijn. De productie van pellets maakt gebruik van afvalhout en zaagresten, waardoor het een duurzame keuze is. Bovendien heeft het verbranden van pellets een relatief lage CO2-uitstoot en produceert het minder schadelijke stoffen dan andere brandstoffen. Al met al is het verwarmen met pellets een aantrekkelijke optie voor diegenen die op zoek zijn naar een efficiënte en milieuvriendelijke manier om hun huis te verwarmen.

 

Houtpellets kopen

Aantal zakken:
66
Prijs per pallet:
Aantal zakken:
66
Prijs per pallet:
Aantal zakken:
48
Prijs per pallet:
Aantal zakken:
66
Prijs per pallet:

EnergyPellets Trading BV

Apolloweg 4
Havennummer M189A
4782 SB Moerdijk, Nederland

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
©2024 EnergyPellets.nl